Fråga domaren

Weine Björkström

Lydnadsdomare

Anders Svensson

Har du funderingar kring något moment, någon regel eller hur domaren dömer ?

Här kan du ställa frågor till våra erfarna bruks-och lydnadsdomare.

Välj vilken gren/klass din fråga gäller.

Du behöver inte uppge ditt namn, välj i stället en signatur.

Domarpanelens svar publiceras här nedan, så snart som möjligt.

Du är välkommen att ställa frågor oavsett om du är medlem i Haninge BK eller ej.

Jag är medlem i Haninge BK
Jag är ej medlem i Haninge BK

Signatur

Klass

Fråga

Domarpanelens svar

Nybörjare

Startklass

När jag tävlade startklassen (det var första gången) fick jag avdrag för snett sättande på inkallningen. Hon satt bara lite snett. Ska man få avdrag för det i startklassen ?

Ja, regeltexten (som jag har skrivit för detta moment) säger följande "precisionsfel vid avslut (sitter snett etc reducerar betyget med max 2 betygsenhet).

Du borde räkna med att få avdrag med en halv till 1 betygsenhet baserat på det du skriver. Ett felfritt utförande skall ju premieras även i startklass.

Osäker

Klass 1

Får man rikta in hunden till rutan när man står vid skickpunkten innan tävlingsledaren sagt momentet börjar ?

Nej Du får inte rikta hunden.

Se regelboken sid. 38. De 2 sista raderna på momentet: Sändande till ruta med läggande.

LH

Klass 1

Kan man ha handtecken istället för röstkommando i momentet ställande under marsch?

Nej, handtecken är inte tillåtet när hunden går vid sidan.

Karin

Klass 1

Får man säga "stanna kvar" när man kastar iväg apportbocken, utan att få avdrag?

Säger Du “stanna kvar” när du kastar apportbocken kan Du få neddrag för extra kommando (Ek). Momentet börjar när tävlingsledaren överlämnar apportbocken och säger “Moment börjar”. “Stanna kvar” finns inte med i reglerna som kommando. Så vill Du vara säker på att inte få neddrag så säg “Stanna kvar “ innan tävlingsledaren har sagt “Moment börjar”

Det här är lite klurigt för i bruks börjat momentet när Du kastar apportbocken och då kan Du alltså säga “Stanna kvar” innan Du kastar utan att få neddrag.

Swish 12 35 57 35 71

Haninge BK © Copyright Kerstin Ivarsson